Sidor

måndag 12 september 2011

Ekonomi i förändring

Denna vecka öppnar riksmötet och i nästa vecka lägger Finansministern fram budgeten för riksdagen. Två händelser i närtid som markerar att riksdagshösten har satt igång på allvar. Finansutskottet å sin sida har redan hunnit ha tre utskottsmöten.
Nyss hemkomna efter en vecka i de två största ekonomierna i världen, USA och Kina, samlas nu Finansutskottets ledamöter åter för utskottsmöte i morgon. Själv har jag åkt med den delegation som rest till världens andra ekonomi d v s Kina. Ett land som nu förutspås gå om USA redan 2016. Det är nu 13 år sedan jag sist var där och bara genom att följa med i händelseförloppet på håll så visste jag att det skulle vara ett annat Kina som mötte mig. Då sa man att alla landets byggkranar fanns i Shanghai. Nu möttes jag av bilden av ett Beijing som mer liknade det Shanghai som då var en storstad på höjden och som nu var oändligt mycket mer. I Beijing har stora områden fyllts med skyskrapor och övertagit de tidigare kvarteren av låga hus. En stadsdel med äldre bebyggelsen är bevarad och rustas nu upp för modernt boende i gamla skal och unik miljö, men det är också det enda jämte de gamla paradgatorna kring Himmelska fridens torg som känns igen. Detta är de yttre tecknen på ett land i stor förändring. Samtidigt har vi fått en oändlig mängd information och intryck som ger en bild av en inre förändring från såväl makthavare som, banker, institut, forskare och svenskar som lever och verkar på plats . Den kinesiska ekonomin går så det knakar i fogarna samtidigt som de har en inre resa att göra med sitt land.
I Europa och USA brottas man med ekonomiska svårigheter. Vi i Sverige kan vara stolta över att ha en välskött ekonomi och vi har därför hittills sluppit underskott- och skuldkriser. Detta vittnar också svenskar om när man möter dem i Kina. Jag hörde ett samtal mellan två affärsmän som berättade om hur väl det talas om svensk ekonomi och den svenska regeringen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen.
Samtidigt ska vi veta att det ligger tunga moln runt omkring och hotar där ute. Sverige är en liten öppen ekonomi som är otroligt beroende av vår omvärld för att göra affärer. Detta skapar såväl möjligheter som hinder. Det som händer i Kina påverkar också oss för investeringar och konsumtion. Vi vet att kineserna är mycket intresserade av svenska lösningar bland annat på välfärdsområdet.
1,3 miljarder kineser är den kända siffran på befolkningen som nu i stor skala tar kliv upp på välfärdsskalan. Det är en stor utmaning för det stora Kina och det är en stor utmaning för oss med 9 miljoner invånare att möta denna värld i förändring och att ta tillvara de möjligheter som kommer i dess spår.

Inga kommentarer: