Sidor

onsdag 12 januari 2011

Vad är rätt behandling?

En pensionär i övre 70 års ålder berättade för mig om att hon äter blodtryckssänkande medicin. Efter att ha testat sitt värde var de fortfarande höga på nätterna. Ny medicin, reaktion, åter ny medicin, reaktion o s v för att slutligen hamna tillbaka på den första varianten. När sedan blodtrycket visar sig vara fortsatt högt på natten får hon en ny medicin och en reaktion med utfall av eksem på handen – en stor röd yta. Hon berättade för mig att detta hänt tidigare och den gången var det under en helg då hon tillbringade lång tid på sjukhuset då hon fick en kraftig biverkning med blossande eksem som reaktion på ny medicin. Nu ringde hon vårdcentralen och en sköterska ville att hon skulle ringa igen dagen efter för att boka tid. Detta ville inte pensionären som istället ville få en tid bokad och slippa sitta i kö dagen efter och till sist blev det så. På plats ville en sköterska skicka henne att köpa en salva mot utslaget. ”denna är till ansiktet och kommer inte att hjälpa på handen” sa pensionären till sköterskan. ” jo, den hjälper sa sköterskan fast det är till ansiktet”. Väl hemma med salvan så visade det sig att den inte hjälpte. Pensionären fick en tid hos en annan doktor än den hon brukar gå till. Denne förklarade att hon inte behövde ta medicin överhuvudtaget då det är ett snittvärde över ett dygn som räknas när man tittar på åtgärder vid högt blodtryck och hon fick också med sig ny salva för utslaget.
Pensionären berättade för mig att hon nu vaknar utan migrän på morgonen, inte behöver gå upp flera gånger på natten utan kan sova i ett streck och inte känner av några biverkningar så som den omtöcknade tillvaro hon levt med ett tag.
Hur ska man som patient veta vad som är det rätta eller fel? En enskild berättelse men i alla fall två helt olika lösningar för patienten med olika utgång och kan patienten nu vara säker på att hon inte insjuknar för att medicinen är borttagen?
Denna berättelse ger en del information som tål att tänka på.

Inga kommentarer: